eKraft csarnok

Az eKraft elektromos hajtásrendszer alapja, sok más sikeres termékhez hasonlóan egy egyszerű ötletből született. “Építsünk elektromos hajót, azzal mehetnénk a Balatonon.” Az első gondolat megszületése után rövidesen hozzá is jutottunk egy kisebb külmotor csizmához, amit átalakítottunk egy 50LE-s elektromos motorral szerelt külmotorrá, a folyamat azonban bonyolultabb volt, mint gondoltuk.

Első lépésként feltérképeztük a piacon elérhető e-hajtásláncokat, és bár jó ötletnek tűnt az ideális, megépített rendszer megvétele és beépítése, gyorsan egyértelművé vált, hogy ezek a rendszerek nem vásárolhatók meg külön termékként, vagy ha mégis, azok irreálisan drágák teljesítmény/ár arányában. Ezt követően saját hajtáslánc tervezésébe kezdtünk, így a komponensek beszerzésével töltöttünk számtalan munkaórát.

Az építés és tesztek közben több alkatrészről is kiderült, hogy nem egyeznek meg teljes mértékben a termék specifikációjában leírtakkal, így tervezés során számottevő tapasztalatot gyűjtöttünk az alapanyagokat illetően. Az elkészült 50LE-s hajtásrendszer bőven elegendő teljesítményt biztosított a könnyű hajótest számára, azonban azonnal felmerült a kérdés, hogy miért ne próbálhatnánk meg igazi motorcsónakos élményt elérni, azaz közelítsük meg a 200Le-t. 

A kisebb teljesítményű rendszer megépítése alatt tapasztaltak és tanultak hozzásegítették az akkor még csak néhány főből álló csapatunkat, hogy a hobbiprojekt következő rendszere magasabb szintre lépjen. A nagyobb teljesítmény eléréséhez motort és invertert kellett cserélnünk, a megfelelő hatótáv eléréséhez az akkumulátor kapacitás bővítése elengedhetetlen volt, és a szereléstechnikai alkatrészeket (kábelek, csatlakozók) módosítása is indokolt volt. A rendszer üzembiztossága és hatótávja elérte az előre definiált elvárásokat, ugyanakkor a rendszer teljesítménye kissé alulmaradt, ám így is nagymértékben átléptük a siklás határának sebességét az új prototípussal.

Ezt követően megvizsgáltuk az univerzális elektromos hajtáslánc fejlesztésében rejlő üzleti potenciált és a pozitív eredményeknek köszönhetően megalapítottuk az eKraft Europe Kft.-t, ahol mára (2022.február) már 15 mérnök és technikus foglalkozik a fejlesztéssel és szereléssel.


eKraft csarnok
Cégtörténet