eKraft csarnok

Az eKraft elektromos hajtásrendszer alapja sok más sikeres termékhez hasonlóan egy egyszerű ötletből született. “Építsünk elektromos hajót, azzal mehetnénk a Balatonon.” Az első gondolat megszületése után rövidesen hozzá is jutottunk egy kisebb külmotorcsizmához, amit átalakítottunk 50Le-s elektormos motorral szerelt külmotorrá, de bonyolultabb volt, mint gondoltuk.
Első lépésként az e-hajtásláncok feltérképezése és az ideális kész rendszer megvétele, beépítése jó ötletnek tűnt, de gyorsan egyértelművé vált, hogy ezek a rendszerek nem megvásárolhatók külön termékként vagy irreálisan drágák teljesítmény/ár arányában. Ezt követően saját hajtáslánc tervezésbe kezdtünk, majd a komponensek beszerzésével töltöttünk rengeteg időt. Az építés és tesztek közben több alkatrészről is kiderült, hogy nem egyeznek meg teljes mértékben leírtakkal, így már akkor nagy tapasztalatot gyűjtöttünk az alapanyagokat illetően. Az 50Le-s hajtásrendszer bőven elegendő teljesítményt biztosított a könnyű hajótest számára, de azonnal felmerült a kérdés, hogy miért ne próbálhatnánk meg igazi motorcsónakos élményt elérni, azaz közelítsük meg a 200Le-t.

A kisebb teljesítményű rendszer megépítése alatt tapasztaltak és tanultak hozzásegítették, akkor még csak néhány főből álló csapatunkat, hogy a hobbiprojekt következő rendszere szintet lépjen.

A nagyobb teljesítmény eléréséhez motort és invertert kellett cserélnünk, a megfelelő hatótáv eléréséhez az akkumulátor kapacitás bővítése elengedhetetlen volt és a szereléstechnikai alkatrészeket (kábelek, csatlakozók) módosítása is indokolt volt. A rendszer üzembiztossága és hatótávja elérte az előre definiált elvárásokat. A rendszer teljesíménye kissé alulmaradt, de így is nagymértékben átléptük a siklás határának sebességét az új prototípus hajónkkal.

Ezt követően üzletileg is megvizsgáltuk egy univerzális elektromos hajtáslánc fejlesztésében rejlő potenciált és a pozitív eredményeknek köszönhetően megalapítottuk az eKraft Europe Kft.-t, ahol mára (2022. február) megközelítően 20 mérnök és technikus fő foglalkozik a fejlesztéssel és szereléssel.

eKraft csarnok
Cégtörténet