Elektromos hajtáslánc fejlesztése szolgálati célú vízi járművek meghajtásához

A kedvezményezett neve: eKraft Europe Elektromobilitás Fejlesztő és Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság
A szerződött támogatás összege: 247 966 549 HUF
A támogatás mértéke (%-ban): 70,5%
Projekt azonosító száma: 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00069
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.09.30.

A projekt leírása

A fejlesztés célja, hogy az eKraft Europe Kft. által korábban kifejlesztett és sikeresen piacra vitt 200 lóerős, kedvtelési célú elektromos hajtáslánc alkalmazási területét kiterjessze a professzionális, szolgálati célú felhasználásra, amelyet komplex - kutatás, fejlesztési tevékenységgel kíván megvalósítani. Ennek eléréséhez egy olyan hajtásrendszer családot, valamint szolgáltatás csomagot tervezünk kifejleszteni, amely mind teljesítményben, mind robosztusságban megfelel a különböző szolgálatok (vízimentők, vízirendészet, katasztrófavédelem stb.) elvárásainak amellett, hogy környezetbarátabb működést biztosít számukra, és olyan hasznos szolgáltatásokat tartalmaz amelyek segítik a szolgálatok munkáját és javítják a flotta rendelkezésre állását (pl. karbantartás előrejelzés, flottakövetés, stb.).

Az említett célok teljesítéséhez egyrészt növelnünk kell a meglévő hajtásrendszer teljesítményét és hatótávolságát, másrészt olyan új szoftver komponenseket kell implementálni a meglévő rendszerbe, amik megfelelnek az egyes szolgálatok speciális követelményeinek. A projekt a kiemelkedően megbízható működés mellett azokra a speciális elvárásokra koncentrál, amelyek a különleges felhasználásból adódnak, ezzel új és unikális terméket létrehozva a piacon. Így nem csak vízeinket óvjuk természetvédelmi szempontból, hanem a modern technológiák fejlesztésének köszönhetően az eKraft Europe Kft. az eddig megszerzett tudásbázisát bővítve újabb biztonsági rendszereket vezethet be az elektromos hajózás világába. Ezzel párhuzamosan bővíteni szeretnénk a termékünkhöz tartozó szolgáltatáscsomagot is. Ennek célja, hogy szakszerű karbantartással és téli tárolással tovább növelhető a termék élettartama. Ezen célkitűzéseket több szempont is alátámasztja. Vállalatunk 2018 óta fejleszt elektromos hajtásláncot, így mély ismereteket szereztünk mind hajtáslánc mind akkumulátor technológia területen. Jelenleg kapható termékünk vállalkozásunk 3. generációs elektromos hajtáslánca. A fejlesztés folyamán több különböző fázisban is az akkumulátorok hűtésének problémájával találkoztunk, hiszen 65°C felett kritikussá válik akkumulátorok hőmérséklete használat közben, a töltést pedig már 40°C-nál is le kell állítani. A probléma megoldására kidolgozott  technológiánkról szabadalmat nyújtottunk be a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához. A projekt szakszerű megvalósításához szükséges szaktudást cégünk tapasztalt mérnök gárdája biztosítja, akik korábbi munkáik során (például: elektromos hajtáslánc tervezése légijárműhöz, vízijárműhöz) már bizonyították képességeiket.

A projekt több neves egyetemmel (például: Pannon Egyetem), és hazai civil mentőszervezettel (például: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) együttműködve valósul meg. Az ő közreműködésük és támogatásuk segít a fejlesztés megalapozásában és későbbi piacra vitelében. Várakozásunk szerint, a kifejlesztendő hajtáslánc felkeltheti számos rendvédelmi szerv figyelmét mind Magyarországon (például: Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) mind a nemzetközi piacon, különös tekintettel a tengerszemekkel és tavakkal tűzdelt Európa területén. A projekt tervezett megvalósítási ideje 24 hónap, amelyet belső erőforrások bevonásával tervezett megvalósítani.

Sajtóközlemény