eKraft elektromos motorcsónak a vizen

Az elektromos hajózás napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ennek elsődleges oka, hogy az e-mobilitás elszőszámú résztvevője, az autógyártás a tömegtermeléshez rendelt nagymennyiségű elektronikai alkatrészek megrendelésével csökkentette ezek gyártási és bekerülési költségét ezzel elérhetővé téve más területeken is az elektromos hajtásrendszerek árának csökkenését. A hajózás mindig luxusnak számított, így az iparág jól alkalmazkodva az új, elérhetőbb energiaellátási rendszerhez, egy a helyszínen tisztaüzemet és csendesebb körülményeket biztosító meghajtást karolt fel.

E téren a zéró emissziót mindig is körüllengte a szkepticizmus. Természetesen mi az eKraftnál is látunk pro és kontra érveket. Azzal azonban tisztában vagyunk, hogy a hajómotorok fejlesztése összességében jóval elmarad a gépjárművek motorjainak fejlettségétől, így különösen sok kipufogógázt engednek a vízekbe.

A Li-ion akkumulátor rendszerekről - amelyeket mi is haszálunk rendszereinkben - számos hivatalos teszt és értekezés bizonyította már, hogy egy tönkrement akkumulátor rendszer 70-80%-ban tartalmazhat még felhasználható akkumulátorcellákat. Az újrafelhasználáshoz az akkumulátor rendszerek megbontása és kiválogatása szükséges. Ezt az időigényes és költséges műveletet egyelőre kevés vállalat végzi el, de hosszútávon az eKraft is az akkumulátorcellák újrafelhasználásában gondolkodik. Nem csupán e-hajtáslánc fejlesztésben gondolkodunk, az energiatárolás, mint különálló irányzat szintén szerepel a terveink között.

A II. részben a belsőégésű motorral szerelt hajók belvizekről való kitiltásával és az e-hajtásrendszer karbantartásával fogunk foglalkozni.

eKraft elektromos motorcsónak a vizen
e-hajók